Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Να ακούτε τις ειδήσεις... υποψιασμένοι

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Να ακούτε τις ειδήσεις... υποψιασμένοι

Αυτό προέτρεψε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος, το πυκνό ακροατήριο στο ξενοδοχείο "Χανδρής" που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της "Χιακής αρωγής" να παρακολουθήσει μια διάλεξη επιπέδου για την οποία ... αποζημιώθηκε άριστα.

Ρεπορτάζ από το alithia.gr.

Αυτό γιατί ο Κωνσταντίνος Μποδάνος, με την γνωστή του άνεση, ξεκίνησε αντισυμβατικά προτρέποντας κατ' αρχήν τους συμμετέχοντες να συγκρίνουν την ομιλία που θα ακούσουν με την εικόνα που έχουν γι' αυτόν εκπεμπόμενη κυρίως από τηλεοράσεως.

Και πράγματι ο Κωνσταντίνος ανέλυσε, από στήθους μάλιστα, λιτά και με παραδείγματα, ένα δύσκολο θέμα, που σχετίζεται με την αλήθεια όπως εκφράζεται από τα Μέσα Ενημέρωσης σήμερα, ξεκινώντας κατ' αρχήν με την ανάλυση των εννοιών "Λογική" και "Λέξη" για να καταδείξει μέσα από την σοφία της αρχαίας ελληνικής σκέψης ότι τελικά ο καθένας την αντιλαμβάνεται από την οπτική γωνία που τη βλέπει ή τον προτρέπουν να δει.  

Ο ομιλητής κατέληξε μέσα από δεκάδες παραδείγματα στην προσοχή που πρέπει να δίνεται στην εγκυρότητα των ειδήσεων και πόσο μέσα από σκοτεινούς διαύλους οι πολίτες βλέπουν την ημέρα και πιστεύουν ότι είναι νύχτα, καταλήγοντας: "Ζούμε μια ψηφιακή επανάσταση. Η δική μου γενιά μεγάλωσε... αναλογικά και καλείται να ζήσει... ψηφιακά. Αυτό δημιουργεί έναν εθισμό και όποιος δεν το πιστεύει, τον καλώ να αποχωριστεί μια μέρα το κινητό του τηλέφωνο. Συνεπώς υπάρχει ο κίνδυνος της δημιουργίας ενός νέου τύπου ανθρώπου - πολίτη, που να τον απασχολεί το φαίνεσθαι και όχι η αλήθεια". Κάλεσε τέλος τους συμμετέχοντες να μην χάνουν την αισιοδοξία τους αναζητώντας διαυγείς πηγές ειδήσεων, αρνούμενοι τον εθισμό τους στο ψέμα.

Τέλος ευχαρίστησε την Πρόεδρο της "Χιακής Αρωγής", Αλίκη Παναγιωτοπούλου-Φράγκου και τον φίλο του Βουλευτή της Ν.Δ., Νότη Μηταράκη για την πρόσκληση.

Τη διάλεξη εκτός του Βουλευτή παρακολούθησαν και συμμετείχαν μάλιστα με ερωτήσεις τους ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς και πολύς κόσμος.

Pin It