Αλ. Φράγκου: Η πληθώρα πληροφοριών μπορεί να μετουσιωθεί σε γνώση;

Αλ. Φράγκου: Η πληθώρα πληροφοριών μπορεί να μετουσιωθεί σε γνώση;

Χαιρετισμός της Προέδρου της Χιακής Αρωγής, κας. Αλίκης Παναγιωτοπούλου-Φράγκου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 22/10 με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και θεματολογία "το Διαδίκτυο & τη Δημοκρατία".

"Αγαπητές Χιώτισσες, Αγαπητοί Χιώτες

Φίλες και Φίλοι της Χιακής Αρωγής

Για όσους δεν έχουμε γνωριστεί ακόμα, είμαι η Αλίκη Παναγιωτοπούλου-Φράγκου και είμαι η Πρόεδρος της Χιακής Αρωγής.

Σας ευχαριστώ πολύ για την σημερινή σας παρουσία. Χαίρομαι που βλέπω πρόσωπα γνωστά και φιλικά, αλλά περισσότερο χαίρομαι να βλέπω τα νέα πρόσωπα που βρίσκονται ανάμεσά μας. Γιατί αυτό σημαίνει, ότι σταθερά, η Χιακή Αρωγή γίνεται γνωστή. Οι προσπάθειές μας πιάνουν τόπο και οι ενέργειές μας έχουν θετικό αντίκτυπο στον τόπο μας.

Καλωσορίζω όλους λοιπόν, παλιούς και νέους φίλους στη σημερινή τέταρτη εκδήλωση της Χιακής Αρωγής. Μιας Αστικής Μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης, που ιδρύθηκε το 2015, για να αποτελέσει ένα πυρήνα σκέψης, προβληματισμού και διαλόγου για την αξιοποίηση και την ανάδειξη των δημιουργικών και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας.

Θέλω να τονίζω ότι δεν είμαστε ΜΚΟ και δεν προσβλέπουμε σε καμία επιδότηση και καμία χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους. Στηριζόμαστε αποκλειστικά σε ιδιωτικούς πόρους: προσωπικούς, οικογενειακούς καθώς και μέσα από τη στήριξη των φίλων. Δεν είμαστε ΜΚΟ. Δεν προσβλέπουμε σε οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση.

Και λίγα λόγια για τη δράση μας, η οποία οργανώνεται σε τρεις πυλώνες. Θα τους παρουσιάσω σήμερα αντιστρέφοντας τη συνήθη σειρά:

Αλίκη Παναγιωτοπούλου-Φράγκου, Πρόεδρος, Χιακή ΑρωγήΣτοχεύουμε στη δημιουργία δικτύου επαφών και συνεργασιών, ώστε να γίνουμε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων των Χιωτών, εδώ, σε όλη τη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό.

Την άνοιξη είχαμε ανακοινώσει την πρωτοβουλία #startupchios. Το video που μόλις παρακολουθήσατε είναι μέρος της ενημερωτικής καμπάνιας για αυτή. Πλέον, έχει οργανωθεί και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία σας καλούμε να συμμετάσχετε και να ενημερώσετε όσους τυχόν ενδιαφέρονται. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο startupchios.gr.

Εγώ από την πλευρά μου θέλω να σας πω ότι η πρωτοβουλία μας αυτή, απευθύνεται σε νέους και νέες με πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες. Τους καλούμε να έρθουν κοντά μας για να τους βοηθήσουμε να μετουσιώσουν την ιδέα τους σε πράξη. Στόχος είναι αφενός να αναδείξουμε και να στηρίξουμε σπουδαίους ανθρώπους και σπουδαίες ιδέες, αλλά και να δημιουργήσουμε πλούτο και ευημερία εδώ στον τόπο μας.

Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα ανθρώπων, καταξιωμένους ο καθένας στον τομέα του: στα οικονομικά, τα χρηματοοικονομικά, τη νομική επιστήμη, τη διοίκηση επιχειρήσεων. Ο Κωνσταντίνος Κωστάκος, ο Νίκος Πιζανιάς, ο Γιάννης Σπυρόπουλος και ο Σπύρος Σπυρόπουλος, αλλά και ο δικός μας Νότης Μηταράκης, ο βουλευτής μας, είναι έτοιμοι να δώσουν, εθελοντικά – το τονίζω αυτό, την εμπειρία και τις γνώσεις τους προκειμένου οι καλές ιδέες να γίνουν επικερδείς δραστηριότητες.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Μπαίνετε στην εφαρμογή #startupchiosστον ιστότοπο της Χιακής Αρωγής www.chianaid.gr και με 9 βήματα περιγράφετε την ιδέα σας, τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, τους ανθρώπους που θα τη δουλέψουν, τους απαιτούμενους πόρους και την υποβάλλετε. Η ομάδα του #startupchiosθα αξιολογήσουν την πρόταση και θα προχωρήσουν σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους.

Ο επόμενος πυλώνας των δραστηριοτήτων της Χιακής Αρωγής, είναι η οικονομική και υλική στήριξη δράσεων και πρωτοβουλιών, προκειμένου να ανακουφιστούν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας ενημερώσω για ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός:

Στις 4 Νοεμβρίου θα λάβουν χώρα στη Χίο οι εξετάσεις για τη συμμετοχή στα προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά (CTY Greece) του Κολλεγίου Ανατόλια της Θεσσαλονίκης.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Χιακή Αρωγή, ΧίοςΤο Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, ενώ σύμβουλος του CTY Greece είναι το διεθνούς φήμης Αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Οι ειδικά σχεδιασμένες εξετάσεις αυτές έχουν σκοπό να εντοπίσουν παιδιά με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση για να τους προσφέρουν τη δυνατότητα συμμετοχής στα μαθήματα του Κέντρου- μαθήματα που έχουν δοκιμαστεί στον χρόνο και είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των παιδιών αυτών, αποτελούν μία πρόκληση και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους.

Δηλώσεις συμμετοχής στις εξετάσεις γίνονται δεκτές έως και την 1η Νοεμβρίου, ενώ από το Κέντρο προσφέρεται μία σειρά από υποτροφίες για τη συμμετοχή στα προγράμματά του. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.cty-greece.gr.

Τέλος, βασική μας δράση είναι η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων για θέματα επικαιρότητας, που επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη οργανωθεί δύο πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις : μία για το ασφαλιστικό με ομιλητή τον κ. Αυτιά και μία για το μεταναστευτικό, με ομιλητή τον κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλο, ενώ και η συνάντησή μας στο τσάι κυριών στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.  

Σήμερα, έχουμε κοντά μας έναν εξαίρετο δημοσιογράφο και άριστο γνώστη του θέματος που θα αναπτύξει, αλλά ταυτόχρονα και ένα πολύ καλό φίλο. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι πρόσωπο οικείο και ανεξάρτητα αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς μαζί του, δε μπορούμε να αμφισβητήσουμε την ιδιαίτερη ματιά με την οποία προσεγγίζει τα θέματα, τον σχεδόν «αιρετικό» λόγο του, την καθαρότητα της σκέψης και την οξύνοιά του.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Χιακή Αρωγή, ΧίοςΟ Κωνσταντίνος Μπογδάνος διαθέτει μια εντυπωσιακή ακαδημαϊκή πορεία: Απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο στα Οικονομικά και τη φιλοσοφία. Έχει εργαστεί στην Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στο Λονδίνο, αλλά τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά την τελευταία δεκαετία.      

Θεωρώ ότι είναι ο πλέον κατάλληλος να μας αναπτύξει το σημερινό θέμα:«Διαδίκτυο και Δημοκρατία: Η αλήθεια στην εποχή των νέων μέσων».

Σήμερα, ζούμε πια στην εποχή της πληροφορίας και της κοινωνικής δικτύωσης. Από πολύ νεαρή ηλικία, τα παιδιά κατακλύζονται από πληροφορίες και θεωρητικά αυτό συμβάλει στο χτίσιμο γνώμης και τελικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας.

Η πληθώρα πληροφοριών όμως είναι (ή μπορεί να μετουσιωθεί) σε γνώση; Τελικά πώς διαμορφώνεται η «πραγματικότητα» και η «αλήθεια» στη νέα εποχή; Πιο πληροφορημένοι πολίτες είναι καλύτεροι πολίτες;

Και το σημαντικότερο όλων: Ποια τελικά η σχέση ανάμεσα στην πληροφορία, το Διαδίκτυο και την ίδια τη Δημοκρατία;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι προκλήσεις ακόμα περισσότερες.

Αφήνω χωρίς άλλη καθυστέρηση τον προσκεκλημένο μας να μας αναπτύξει τις πολύ ενδιαφέρουσες θέσεις του.

Σας ευχαριστώ!"

 
Pin It